Castelul Huniazilor, este, poate, cel mai frumos castel construit pe suprafata tarii noastre, intrucat dispune de o arhitectura unica si de o asezare pe masura, asezare ce ii pune parca si mai bine in valoare frumusetea nebanuita. Daca se intampla sa te afli in Municipiul Hunedoara, ar fi pacat sa ratezi vizitarea unui asemenea vestigiu istoric ce sta dovada a timpurilor trecute si glorioase ale Romaniei de astazi.
Castelul Huniazilor
Situat in sud-vestul Transilvaniei, Castelul Corvinilor sau asa cum mai este cunoscut Castelul Huniazilor, reuseste sa impresioneze prin grandoarea sa chiar si dupa aproape sapte secole de la inceperea construirii sale, fiind apreciat atat in tara noastra, insa in mod deosebit in Europa, anual portile fiindu-i strabatute de zeci de mii de turisti din intreaga lume, uneori dand senzatia ca acest castel este mult mai apreciat in afara tarii noastre decat in interiorul aacesteia.
Arhitectura este o combinatie extrem de reusita intre elemente de natura gotica, neo-gotica si baroca, acestea trei imbinandu-se perfect si creand ceea ce astazi poarta numele de Castelul Huniazilor. Apartinand lui Iancu de Hunedoara, castelul a fost fortificat intre secolele 14 si 15, rezistand atacurilor otomane din acea perioada, atacuri ce amenintau bunul crestinism al locuitorilor Tarilor Romane in acea perioada. De altfel, un castel atat de bine construit si atat de mare, nici nu avea cum sa nu reziste atacurilor venite din partea turcilor, intrucat se intinde pe aproximativ 7000 metri patrati, avand 42 de incaperi, toate fortificate si pregatite de atacurile inamice.
Dincolo de valoarea sa istorica, Castelul Huniazilor ascunde si multe povesti terifiante, povesti ce anual atrag turistii din lumea intreaga. Printre cele mai cunoscute povesti sunt Legenda Fantanii sau Legenda Corbului. Ghidul turistic povesteste aceste legende oricui doreste sa le auda, impreuna cu multe alte istorioare despre fantomele care bantuie inca acele incaperi sinistre ale castelului, aspectul sau potrivindu-se in realitate mult mai bine cu legenda Contelui Dracula decat se va potrivi Castelul Bran vreodata. Toate acestea, acompaniate permanent de muzica medievala a maestrului Giovanni, cantata la vibrafon pe coridoarele Castelului Huniazilor.
Principalele atractii ale castelului sunt reprezentate de Camera Domnitelor, capela, Sala Dietei, Sala Caverilor, Turnu Nou de Poarta, Turnul Tobosarilor, Palatul Administrativ si Aripa Matia. Toate acestea transforma Castelul Huniazilor intr-una dintre destinatiile de top ale Romaniei, intrucat castelul este renovat conform normelor de reabilitare, iar in incaperile acestuia sunt in tot timpul organizate spectacole tematice ce reusesc sa te intoarca in timp, intr-o perioada pe care nu ai trait-o insa, cu siguranta, ti-ai fi dorit sa o faci.