Insula greceasca aflata in Marea Egee, este cea mai apropiata de continentul Marii Asiatice, fiind separata de stramtoarea Samos. Insul, cu o suprafata de 476 km² este impadurita si montana. Muntele Kerketeus, cel mai inalt varf (4,401 metri) formeaza varful vestic al insulei. Coasta de est este lunga, dar coasta de sud a tarmului are campuri largi si adanci, cu exceptia portului Tigani, care este inconjurat de dealuri. Impreuna cu insulele Ikaría si Fournoi, aici se formeaza departamentul Samos, al carei capitala, Vathí, se afla in mijlocull unui golf ingust de pe coasta de nord.
Cel mai vechi colonisti ai insulei erau de origini obscure, dar exista dovezi ale ocuparii neolitice timpurii pe coasta de sud, langa Tigani. In secolul al XI-lea au aparut ionieni, iar pana in secolul al VII-lea insula a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale din Grecia, care tranzactiona cu popoarele Marii Negre, Egipt, Cirena (Libia), Corint si Chalcis si devenind un rival puternic al Miletului .
Oligarhia landata Samian a fost rasturnata in anul 540 de catre tiranul Polycrates, instaurand ceea ce a fost probabil epoca de aur a lui Samos. El a condus o alianta cu faraonul egiptean si a avut o flota puternica care a blocat continentul controlat din Persia. Dupa moartea lui Polycrates, Darius de Persia a cucerit Samosul si la depopulat partial. Pe scurt, independenta dupa 394, insula a cazut alternativ sub influenta persana si athena, a fost prinsa in rivalitati dintre Asia Mica si Egipt in cea mai mare parte a secolului al III-lea, iar in 189 a fost recunoscuta ca un teritoriu liber si dat imparatilor din Asia Mica. In 133 si din nou in 88, sa revoltat impotriva Romei si si-a pierdut autonomia.
Anexarea la Grecia a survenit in 1912, dupa un scurt bombardament efectuat de catre doua nave de razboi italiene, care au provocat evacuarea turcilor.
Insula ramane fertila; terenul este dedicat podgoriilor, maslinilor si fructelor, bumbacului si productiei de tutun.
Vinurile sale sunt exportate in Europa de Vest. Aproape de Tigani, arheologii au descoperit ramasitele unui templu si sanctuar inchinat zeitei Hera datand din secolul al V-lea. Samos este locul nasterii filosofului si matematicianului Pythagoras si sediul unei scoli de sculptori. Un alt Pitagoras, sculptor nascut in Samia, a realizat opere citate de istoricii antici Plin si Pausanias. Ramasitele templului Hera si un port vechi fortificat de pe insula sunt inscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO din 1992.